„Sper că noua echipă a Comisiei Europene va avea cu adevărat o abordare în spiritul coeziunii. Este absolut necesar ca orice inițiativã majoră a noii Comisii să ia în considerare interesele tuturor statelor membre, și nu doar a unora considerate mai puternice și mai influente”, a declarat Eugen Teodorovici la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare care a avut loc, vineri, la Helsinki.
Discuțiile în cadrul reuniunii Eurogrup în format extins au vizat instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate (BICC), respectiv guvernanța, modularea, finanțarea, metodologia de alocare, precum și aranjamentele pentru statele neparticipante.
Teodorovici a mai subliniat că în timp ce țara noastră susține aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, este important ca Programul de Sprijin pentru Reforme, în care BICC ar figura doar ca o componentă, să se dezvolte echilibrat și să fie echitabil atât pentru statele din zona euro, cât și pentru cele non-euro.
În contextul schimbărilor climatice, Teodorovici a atras atenția că punctul de plecare al acestei discuții ar trebui să fie recunoașterea faptului că ecologizarea implică anumite costuri, iar capacitatea economiilor de a suporta aceste costuri este diferită, potrivit comunicatului remis de Ministerul de Finanțe.
Eugen Teodorovici a mai avut vineri, o întrevedere cu Pierre Heilbronn, vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Discuțiile au vizat proiectele Băncii în țara noastră și viitoarea strategie a BERD pentru perioada următoare, precum și strategia națională de dezvoltare a pieței de capital în România.